Menü Bezárás

Csak akkor vágj bele, ha

Hány évig akarod még ölbe tett kézzel várni a csodát?

Mivel fiatalon elhagytam Magyarországot, még volt módom és lehetőségem nyugat-európai üzleti kultúrát tanulni, és saját céget alapítani 1987-ben. A saját cégünknek (a német üzlettársammal) befektetőt kerestünk és találtunk. Ezzel a kapcsolati rendszerünkkel később alapítottunk egy másik céget, amely nyugat-európai vállalkozóknak tőkét szerez. A befektetői kapcsolati rendszerünk nemzetközi, a világ számos pontján vannak üzleti ismeretségeink. Mivel Nyugat-Európában jól működik, 6 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy Magyarországra is kiterjeszthetnénk ezt a lehetőséget. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a magyar célközönség esetében nem tudtuk ugyanazt a sikert produkálni, mint a többi országok vállalkozásainál. Az a szomorú, hogy 2 év kellett mire célba értünk az egyik magyar partnerünkkel a 45 ből. Pedig más országokban ez 120-150 nap. Értem én, hogy ebben benne van a magyar bürokrácia is. De hát ez még akkor is kész katasztrófa. Azt hallottam az ország vezetőitől, hogy Magyarország Ausztriához akar felzárkózni. 6 év alatt sikerült átlátnunk a magyarországi vállalkozások problémáit. Szívesen megbeszéljük veled, hogy hol rontod el. Nem jutunk veletek még csak addig sem, hogy a befektetők pénztárcáját kinyissuk. Többször beszéltünk más magyarokkal és Magyarországon működő nemzetközi (német, osztrák és amerikai) cégekkel, hogy mi lehet a probléma a magyar vállalkozásokkal. Egybehangzó véleményünk az, hogy egy olyan okos nép, mint a magyar nem juthatna ide, de mégis ide jut: Ennek kettő oka van: a gyors meggazdagodás reménye és a vállalkozói kultúra hiánya.

A probléma nem csupán az előző kormányok és az Orbán-jelenségben gyökerezik, hanem a magyar társadalom állapotában is, még ha ezt gyávaságból el is hallgatjátok. Egy civil kurázsival bíró, szabadságára büszke társadalommal Orbán és elődei nem tehetett volna azt, amit csak akar.

A már Széchenyi által ostorozott, „magát szünet nélküli álmokban hintázni szerető Hunniáról”. a reális valóságismeretet nélkülöző, az önámítással és illúziókkal teli magyar társadalomról beszélek.

A nyugat-európai politikai-hatalmi stabilitás és gazdagság mögött ugyanis ott áll a hosszú idő alatt organikusan létrejött, alapvetően teljesítményelvű, azaz az állandó versenyt elfogadó, az államhatalomtól független, egzisztenciálisan nem kiszolgáltatott, erős és öntudatos polgári réteg, amelynek gerincét a vagyoni-tulajdonosi polgárság és a magánszféra alkotja, és ezt egészíti ki, kisebb részben az állami adminisztrációban tevékenykedő, szintén anyagi függetlenséget élvező műveltségi polgárság. Ezzel szemben a 20. és a 21. század eleji magyar történelem úgy is leírható, mint az újra és újra megkezdett polgárosodási-tőkefelhalmozási folyamatok állandó kudarcba fulladása. És pontosan ez az, ami történt. A tulajdonátszabás és az európai fejlesztési forrásoknak orbáni központból történő irányítása szükségképpen megteremti ugyanis a „mészáros lőrinceket”, azaz azt a réteget, amelyik csak a körülmények, nem pedig saját képessége, tehetsége miatt kerül kiváltságos helyzetbe. Lehet nemzeti középosztályt létrehozni versennyel is, amelynek azaz előnye, hogy nemcsak a hazai piacon, hanem külföldön is sikeres lehetne a magyar vállalkozó. 

Súlyos mentalitásbeli gondokkal küzd tehát a magyar társadalom. Itt ugyanis mindig erős volt az igazodási hajlam, jobb szó híján a ’jobbágyi’ mentalitás. A rendszerváltás után az első feladat lett volna kitartóan törekedni ennek a felszámolására.

S végül itt van még a magyar nép ősbetegsége, az irigység és ez alapján a kettéváló közvélemény is, a rokonság és az ismeretségi kör akik azt szajkózzák: „ne csináld mert nem tudod megcsinálni”. Na ilyen jogosítvánnyal neki vágni a nagy világnak elég nehéz és ez alól csak a legnagyobbak és vagy akik fiatalon elhagyták Magyarországot tudják kivonni magukat. A lojalitásra, és nem a valós teljesítményre alapuló befektetés, befektetett munka és teljesítmény nélküli Magyarországon aligha fog kialakulni normális vállalkozói réteg.

Ha ezeken nem tudsz változtatni, nincs is mit elvárni magadtól. Nem tudsz felülkerekedni és ezáltal ne is várd az eredményeket.

Beszéljük meg, hol rontod el!

Ha van projekted melyet elküldesz és közösen átbeszéljük, tanulmányozzuk a projekted vagy ötleted, és ha jónak találjuk, akkor garantáljuk neked/nektek, hogy megjön a várva várt eredmény: sikeres leszel te is és céged is. Egyet mondhatok: ha ez a mi hibánkból nem teljesül – mert te mindent megteszel – akkor visszafizetjük az addig befektetett pénzed dupláját, de ha nem úgy állsz hozzá, ahogy mi azt elvárjuk, akkor jobb, ha bele sem kezdesz. Döntsd el! Rajtad áll vagy bukik, hogy vállalod-e velünk, profikkal a kemény, de gyümölcsöző munkát vagy álmodozol tovább, mert többre nem vagy képes. Legyen szemed előtt más nemzetek példája. Ha képes vagy saját magadon felülkerekedni, ha érzel magadban akkora kurázsit, ha tényleg, de tényleg nagyot akarsz alkotni, ha nem félsz magadtól, amikor elhiszed, hogy képes vagy rá! Akkor keress az alábbi elérhetőségeken: az összeállított anyagoddal.

Üdvözöl a Deallynetwork nevében:

John, Hans és Dezső

T:06706727004

T:06608307115

E-mail: sales@deallynetwork.com

Skype: gd.handels

UI: Felállni csak az tud, aki egyszer már elesett!!! Aki nem próbált meg felállni és járni, az nem is fog elesni!!!! Ha már elestél, de fel szeretnél állni, akkor keress meg, minden kötelezettség nélkül kijavítjuk, megmutatjuk, hogy hol kell igazítani a botladozásodon! A világ tele van pénzzel okos, és jó dolgokra csak arra vár, hogy te lehívd.