Menü Bezárás

Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)

Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)

 
Annak a vállalkozásnak is van lehetősége forráshoz jutni, amely egyébként nem alkalmas a banki, kockázati tőke vagy állami támogatás igénybevételére. Íme, néhány példa arra, hogy milyen technikai-jogi formákban képzelhető el egy üzleti angyal bevonása.

Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)

Az üzleti angyalok általában vállalkozói, ritkábban pénzügyi intézményi háttérrel saját megtakarításaikat helyezik el cégekbe, egyúttal támogatást nyújtanak az üzleti folyamatok egy részében. Az angyaloktól nem kell tartani, hiszen egy sor helyzetben ők jelentik az egyetlen reális forrásbevonási esélyt, emellett jelentős kockázatokat is meg lehet velük osztani. A Deallynetwork blog bemutatja, hogy a gyakorlatban miként is zajlik egy üzleti angyal bevonása. Íme, néhány példa arra, hogy milyen technikai-jogi formákban képzelhető el egy angyal bevonása.

Az angyalbefektetésre pályázó startupok jelentkezéseinek körülbelül háromnegyede az első 2 perc után a befektető kukájában landol.
1) Ehhez hasonló tudományos statisztikákkal és tapasztalati becslésekkel Dunát lehet rekeszteni, mégis a startupok többsége idejekorán és/vagy felkészületlenül találkozik az első igazi befektetővel élete során. Ez – ha belegondolsz abba, hogy a Deallynetwork a tudásával segítene felkészülni – meglehetősen jó pozicióba állapotba kerülnél.
Ha a vállalkozásodon  egy blogposzt nem is tud segíteni, a felkészültségedhez talán adhatunk pár tippet (hogyan szponzoráld magad). Ami az elmúlt évek során fogalmazódott meg az eddigi több éves sikeres tapasztalatainkból De mielőtt részt vennél az előadáson, hangsúlyozzuk, hogy ezek nemzetközi adatok, de tapasztalatunk és a befektetőkkel közös véleményünk is egyhangúan az, hogy 500+ egyénileg felkészületlenül beküldött projektekre  10-20 érdeklődés, és abból 2-5 befektetés lesz. Ezek az arányok itthon még ennél is rosszabbak. Ennek a legfőbb oka a felkészületlenség és a rossz nyelvtudás az oka.
Hogyan is döntenek tehát az angyalbefektetők? Többségük szereti kiemelni, hogy nem az ötletbe vagy az üzletbe fektet (hiszen az az esetek többségében meglehetősen gyerekcipőben jár), hanem a csapatba.
Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)
Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)”
2) Ugyanakkor ahhoz, hogy a csapatoddal ismerkedni kezdjenek, mégis csak át kell jutnotok egy erős szűrőn már a legelső percekben.
Ezeket a perceket bontom most 8 olyan területre, amik több száz üzleti angyal döntéseit elemezve, több száz kutatás összegzésével fogalmazódtak meg.
3) Függetlenül attól, hogy valamennyire minden befektető döntési mechanizmusa eltér egymástól, ezekre az elemekre biztosan kell, hogy legyen valamiféle válaszod, mire hozzájuk kerül az anyagod, céged vagy startupod.
A fent említett 8 területből az első három középpontjában az eladásra kívánt terméked / megoldásod / ötleted áll. A többi 5 a piaccal, a csapattal és az üzleti modelleddel függ össze. Ezeket még nem vesszük elő, de az előadáson visszatérek rá.
Az első kritikus elem maga a termék „befogadhatósága” a piac számára. Ez egy kicsit így megfoghatatlannak tűnik, de további kérdésekre bontva egyből több értelmet nyer:
Mekkora és milyen a termék iránti érdeklődés?
Mik a termékelőnyök?
Milyen innováció jött létre a termék megalkotása során?
Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)
Most itt nem arról van szó, hogy mekkora a piacod, hanem hogy mennyire érthető, befogadható a terméked. És persze ne felejtsd el, hogy amikor az innovativitás kerül szóba, akkor nemcsak a technológiai innováció lehet fontos, hanem az is, ha más földrajzi vagy alkalmazási területen jelenik meg a termék akkor ezt ott befogadják e.
A következő vizsgált elem a termék jelenlegi állapotára kíváncsi.
Vajon mekkora annak a kockázata, hogy a termék ki sem kerül a piacra?
Fontos, hogy mennyi idő az, amíg kikerül?
Esetleg már ott is van?
Milyen tényezők akadályozhatják vagy lassíthatják ezt a folyamatot?
Ezek a szempontok nagyon hangsúlyosak nagyon fontosak és nagyon sok startup egyáltalán nem teszi fel ezeket a kérdéseket magának.
A harmadik pedig a termék védhetőségét összegezi. Ez erősen iparágfüggő, hiszen például egy új fitneszalkalmazás vagy egy biotechnológiai fejlesztés teljesen eltérő elbírálás alá esik. Ugyanakkor a hosszútávú üzleti sikerességed valószínűségét jelentősen emeli, ha a terméked akadályt tud gördíteni a lehetséges konkurenciáid piacra lepési kísérletei elé. A szegmens legfontosabb megválaszolandó kérdései a következők:
Milyen és mekkora az szellemi tulajdon) szerepe?
Hogyan védhető a termék/szolgáltatás/üzleti modell a potenciális versenytársakkal szemben?
Milyen tényezők akadályozzák a lehetséges versenytársak piacra lépését?
Ezek közül a kérdések közül a startup korai fázisa miatt nem fogsz tudni mindegyikre maximálisan kielégítő választ adni, de átgondoltat igen. Az őszinteség és a realitások talaján állás (vagy legalábbis földközeli lebegés) saját érdeked is, hiszen mind a bizalmat erősíti, mind pedig felkészültséged bizonyítja.
A maradék 5 szempontot hamarosan elővesszük. Addig kezdd el csekkolni:
ennél a háromnál már minden kérdésre tudod e a választ?
Hogyan válogatnak az üzleti angyalok? (1. rész)
— 

sales@deallynetwork.net
+36 70 6727004
skype: GD handels

 "Először magadban kell létrehozni egy változást, amit a világtól követelsz."