Menü Bezárás

Módszerek ahhoz, hogy egy üzleti angyal segítheti vállalkozásodat

Módszerek ahhoz, hogy egy üzleti angyal hogyan segítheti vállalkozásodat


Annak a vállalkozásnak is van lehetősége forráshoz jutni, amely egyébként nem alkalmas a banki, kockázati tőke vagy állami támogatás igénybevételére. Íme, néhány példa arra, hogy milyen technikai-jogi formákban képzelhető el egy üzleti angyal bevonása.
Az üzleti angyalok általában vállalkozók, ritkábban pénzügyi intézményi háttérrel saját megtakarításaikat helyezik el cégekbe, egyúttal támogatást nyújtanak az üzleti folyamatok egy részében. Az angyaloktól nem kell tartani, hiszen egy sor helyzetben ők jelentik az egyetlen reális forrásbevonási esélyt, emellett jelentős kockázatokat is meg lehet velük osztani. A Deallynetworkblog bemutatja, hogy a gyakorlatban miként is zajlik egy üzleti angyal bevonása. Íme, néhány példa arra, hogy milyen technikai-jogi formákban képzelhető el egy angyal bevonása:

Módszerek ahhoz, hogy egy üzleti angyal hogyan segítheti vállalkozásodat

1. Társas vállalkozás

Klasszikus forma, de sok a buktatója. „Lakva ismerni meg az ember egymást” – nincs is találóbb igazság a társas vállalkozásra. Történhet akárhogy „zöldmezős”,
amikor az alapítás is már közösen történik;
vagy tőkeemeléssel összekötött részesedésvásárlással, ha egy működő cég finanszírozásába száll be kívülről a tőkéstárs.
Ilyenkor társasági szerződést kötnek a felek, amit ki kell egészítenek egy ún. szindikátusi szerződéssel, amely a társasági szerződésben teljes körűen nem kezelhető kérdésekre fogalmaz meg eljárásrendet: pénzbetétről és elosztás szabályairól, tulajdonosi jogok gyakorlásáról, cég irányításról az egyes tulajdonosok üzleti köréről és a közös vállalkozás viszonyáról, a tulajdonosok vállalásairól a társaság irányába.
A felek egymás felé kiköthetnek kiszállási opciókat: eladási és vételi jogokat, kötelezettségeket – a vállalkozás fejlődésének és az angyal finanszírozásának aktuális térülése függvényében. Ha már sok pénzt kapott az angyal, az eredeti tulajdonosi kör visszavásárolhatja az üzletrészét vagy egy részét. Ha viszont növelni kell a finanszírozást az eredeti megállapodáshoz képest, akkor az angyal többlet jogosítványokat, részesedést kaphat (már ha vállalkozik a tőkeemelésre).
Az általunk levezetett társas vállalkozási forma csak amerikai társas vállalkozásokra értendők, melyek részvénnyel rendelkeznek és törvénybe vannak iktatva. Nem lehet az Európai formákkal egy napon említeni. (Ami működik az USA-ban, az még Európától távol van.)

Módszerek ahhoz, hogy egy üzleti angyal hogyan segítheti vállalkozásodat

2. Strukturált finanszírozás

Az üzleti angyalnak szerethetjük „csak a pénzét”. Kölcsönt kérünk, részesedést nem szeretünk adni. Őszintén, erre elég nehéz befektetőt találni Európában. De az amerikai piacokon létezik ez a forma. Leginkább valamilyen áthidaló megoldásként tudná az ember elképzelni: de az amerikaiak mindig mindenben előttünk járnak és mindenre rá cáfolnak. Erre lépett Obama elnök és a Startupok-nak egy 2012-es törvényével segített abban, hogy a nagy halak ne tudják felfalni a kezdő fiatal vállalkozásokat, ezért engedélyezte parlamenti többséggel, hogy csak a megálapodott részesedést kapja a befektető törvényes úton, úgy hogy nem válik a céged tulajdonosává. Ehhez itt kérheted a videónkat

Módszerek ahhoz, hogy egy üzleti angyal hogyan segítheti vállalkozásodat

3. Forrás rendelkezésre bocsátása

Érdekes és a gyakorlatban jól működik: a befektető rendelkezésre bocsátja a vállalkozás számára azt az eszközt (pénzügyi támogatást), amelyre a forrás szükséges. Ilyenkor a rendelkezésre bocsájtott összeg után hozam illeti meg az angyalt, aki kockázatot vállal a vállalkozás helyett. Speciálisabb, ezáltal minimális önrészt kér az eredeti tulajdonosoktól. A biztosítékot a vállalkozás által kibocsátott részvények nyújtják.
A finanszírozandó vállalat rendelkezik már egy saját eszközzel és egy elképzeléssel (bővíteni akarja készletszintjét, előbb akar fizetni a szállítóinak nagyobb árengedmény reményében, stb.). A befektető megveszi az eszközt, biztosítja rá a pénzt részvények fejébe, aki a részvényért kapott forrást kontrolált formában felhasználja a megvalósításhoz.
 
Ne rettenjünk meg az angyaloktól és a feltételeiktől, mert bizonyos méretben, helyzetben ők az egyetlen reális finanszírozási alternatívák manapság. Jelentős kockázatot tudunk velük megosztani, miközben sok mindent tanulhatunk, tapasztalhatunk általuk. Itt olvashatsz még egyéb érdekességeket
Módszerek ahhoz, hogy egy üzleti angyal hogyan segítheti vállalkozásodat
Ennél többet tudhatsz meg itt:
sales@deallynetwork.net
+36 70 6727004
skype: GD handels

 "Először magadban kell létrehozni egy változást, amit a világtól követelsz."